Selecteer een pagina

Zelfstandigenaftrek, wat is het en wanneer heb je er recht op?

Als zelfstandig ondernemer kom je in aanmerking voor meerdere aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek. Echter, weten veel startende ondernemers niet wat deze aftrekposten precies inhouden en wanneer je er recht op hebt. Om je hierbij te helpen beantwoord ik in deze blog al je vragen!

Wat is zelfstandigenaftrek?

Dit is waarschijnlijk de eerste vraag die je zult hebben. Zelfstandigenaftrek is een aftrekpost waar ondernemers met een eenmanszaak en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) gebruik van kunnen maken. Met de zelfstandigenaftrek betaal je minder inkomstenbelasting bij je belastingaangifte. De hoogte van de zelfstandigenaftrek verschilt per jaar.

Wanneer kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?

Je komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek als je bedrijf een eenmanszaak is of je werkt als zzp’er. Daarnaast moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en voldoen aan het urencriterium. Naast de zelfstandigenaftrek kan je ook nog in aanmerking komen voor de startersaftrek als je nog maar kort ondernemer bent, ook kun je als ondernemer (bijna) altijd gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling

Hoe werkt het zelfstandigenaftrek

Bij het doen van je belastingaangifte krijg je op het scherm ‘Ondernemersaftrek’ een aantal vragen. Deze vragen bepalen of je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek. Als dat zo is, wordt dit automatisch afgetrokken van je winst. Als je in een eerder jaar niet genoeg winst hebt behaald om de volledige zelfstandigenaftrek te gebruiken, kan je de rest van de aftrek verdelen over 9 jaar en het bedrag invullen op datzelfde scherm. Mocht je over het algemeen weinig omzet draaien, kan je ook kijken of de kleine ondernemersregeling (KOR) iets voor jou is.

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek?

Het totaalbedrag dat je mag aftrekken voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek veranderd per jaar. De meest recente cijfers kun je altijd vinden op de websites van de belastingdienst. Het is verstandig om vooruit te kijken wat deze gaat zijn zodat je een schatting kan maken van wat je aan het einde van het jaar zal moeten betalen.

Zelfstandigenaftrek 2023

Voor het jaar 2023 bedroeg de zelfstandigenaftrek € 5.030,-. Dit is aanzienlijk lager dan het jaar ervoor, toen het nog € 6.310 was.

Zelfstandigenaftrek 2024

Voor het jaar 2024 is de zelfstandigenaftrek helaas opnieuw omlaag gegaan waardoor het totaalbedrag nog maar € 3.750 is.