Selecteer een pagina

Startersaftrek, wat is het en wanneer heb je er recht op?

Ben je onlangs begonnen met ondernemen? Dan is er een grote kans dat je gebruik kan maken van startersaftrek. Weet je niet wat de startersregeling inhoudt? Geen probleem, in deze blog vertel ik je alles over deze aftrekpost zodat je precies weet wat het is en wanneer je er gebruik van kunt maken! 

Wat is startersaftrek?

Startersaftrek is een aftrekpost speciaal voor startende ondernemers die minder dan 5 jaar ondernemen. Met de startersaftrek betaal je minder inkomstenbelasting bij je belastingaangifte. De startersaftrek staat niet op zichzelf, maar is een tijdelijke verhoging van de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek bedraagt € 2.123 en je mag er in totaal 3 keer gebruik van maken.

Wanneer ken je gebruik maken van de startersaftrek?

Doordat de startersaftrek een verhoging van de zelfstandigenaftrek is ,moet je uiteraard voldoen aan de criteria van de zelfstandigenaftrek. Daarnaast mag je er alleen gebruik van maken in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent. In die 5 jaar kan je er maximaal 3 keer gebruik van maken.

Om in aanmerking te komen voor startersregelingen moet je ook een ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Met de OndernemersCheck krijg je een beeld van of je inkomstenbelasting moet betalen.

De startersregeling en andere aftrekposten

Als startende ondernemer kunnen alle kleine beetjes helpen als het op aftrekposten en kortingen komt. Daarom is het goed om te weten welke andere aftrekposten en regelingen er zijn. Zoals al gezegd heb je ook nog de zelfstandigenaftrek, die je altijd samen gebruikt met de startersaftrek. Daarnaast heb je als ondernemer ook (bijna) altijd recht op mkb-winstvrijstelling, deze vrijstelling kun je combineren met de starters- en zelfstandigenaftrek. Als je als startende ondernemer nog weinig omzet draait en ook niet veel omzet verwacht, kan de kleine ondernemersregeling (KOR) ook interessant zijn.

Startersaftrek voor zzp’er

De startersaftrek is net als de zelfstandigenaftrek speciaal bedoeld voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en andere eenmanszaken. Als je een bedrijf hebt met personeel heb je geen recht op deze aftrekposten.

Startersaftrek 2024

Net als in de voorgaande jaren is de startersaftrek voor 2024 een bedrag van € 2.123,-. In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek die jaarlijks verandert blijft het bedrag van de startersaftrek over het algemeen hetzelfde.