Selecteer een pagina

Wat is de kleine ondernemersregeling (KOR) en wanneer maak je hier gebruik van?

Als ondernemer heb je vast de termen KOR, KOR regeling of kleine ondernemersregeling voorbij horen komen. Simpel gezegd is de KOR een speciale regeling voor ondernemers die minder dan €20.000 per jaar verdienen. Door gebruik te maken van deze regel hoef je dan als kleine ondernemer geen belasting te betalen. Hoe het precies zit en werkt lees je verder in deze blog.

Wat is de kleine ondernemersregeling precies?

Zoals al gezegd is de KOR een speciale regeling voor kleine ondernemers die gevestigd zijn in Nederland en jaarlijks minder dan €20.000,- omzet genereren. De KOR is aan te vragen voor natuurlijke personen zoals de eenmanszaak, maar ook voor samenwerkingen tussen natuurlijke personen zoals de vof en zelfs voor rechtspersonen als een bv.

Als je mee wilt doen aan de KOR, moet dit voor minimaal 3 jaar. Na deze 3 jaar kan je pas stoppen met de deelname. Er zijn uitzonderingen waarbij je eerder kunt stoppen, zoals bij het behalen van een hogere omzet dan de maximale €20.000,-. 

Doordat je met de KOR geen btw hoeft te betalen hoef je ook geen btw-aangifte te doen voor ieder kwartaal. Naast dat het financieel voordelig kan zijn scheelt het je ook nog eens moeite. Wel moet je aan het einde van het jaar gewoon je jaaropgave invullen en winstbelasting betalen.

Wanneer is het verstandig om je op te geven voor de KOR?

Je bedrijf opgeven voor de KOR klinkt als kleine ondernemer natuurlijk erg verleidelijk omdat je geen btw hoeft te betalen. In de meeste gevallen zal het ook een goede keuze zijn om je op te geven. Echter, er zijn uitzonderingen waarbij het slimmer zal zijn om je niet op te geven voor de KOR. Het kan namelijk zijn dat je vaak btw terugkrijgt of dat je een grote investering wilt doen en daar btw van wil aftrekken. Wanneer je meedoet met de KOR zal je ook geen btw terugkrijgen of btw kunnen aftrekken. Denk dus altijd goed na over wat je plannen zijn voor de komende drie jaar voordat je de KOR aanvraagt.

Hoe vraag je de kleine ondernemersregeling aan?

Als je aan de eisen van de KOR voldoet en hebt onderzocht of het verstandig is om er gebruik van te maken, is het tijd om deze aan te vragen. De KOR vraag je eenvoudig aan via het formulier ‘melding omzetbelasting kleineondernemersregeling’, dit formulier vind je op de website van de belastingdienst. Het is belangrijk om je aanvraag tijdig op te sturen. Het aanmeldformulier moet uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin u de KOR wilt laten ingaan, door de belastingdienst ontvangen zijn.

De kleine ondernemersregeling en andere vrijstellingen

Naast de KOR zijn er nog andere vrijstellingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Doordat de KOR enkel invloed heeft op je btw-aangifte en niet op je winstbelasting heeft het ook geen invloed op de andere vrijstellingen. Uiteraard moet je wel nog steeds voldoen aan de eisen voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek voordat je deze kan krijgen. Dit kan lastig zijn in combinatie met de KOR, doordat je bij deze aftrekposten aan een urencriteria moet voldoen. Als je dus weinig tijd in je kleine onderneming steekt, zal je hier geen recht op hebben.