Selecteer een pagina

Mkb-winstvrijstelling, wat is het en wanneer heb je er recht op?

Als ondernemer heb je vast al eens gehoord van de mkb-winstvrijstelling. Alleen is het vaak net zoals met vele andere termen binnen het ondernemerschap dat we niet precies weten wat het is. En nog belangrijker wanneer, we er recht op hebben en iets mee moeten doen. Daarom leg ik je in deze blog uit wat mkb-winstvrijstelling is, wanneer je er recht op hebt, wat je ervoor moet doen en hoeveel de vrijstelling is.

Wat is mkb-winstvrijstelling?

De  mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst van je onderneming. Als ondernemer kan je recht hebben op deze vrijstelling. De  mkb-winstvrijstelling is een percentage van de winst die je hebt behaald uit 1 of meerdere ondernemingen. De vrijstelling is altijd beperkt tot een bepaald bedrag, dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld net als het percentage dat je als vrijstelling kunt krijgen.

Het voordeel van de mkb-winstvrijstelling is dat je fiscale winst voor de belastingdienst lager is, hierdoor betaal je minder winstbelasting.

Heb ik recht op mkb-winstvrijstelling?

Ja, als ondernemer heb je over het algemeen altijd recht op mkb-winstvrijstelling. Zoals eerder genoemd is deze wel beperkt tot een bepaald bedrag maar je hebt er altijd recht op.

Wat moet ik doen voor mkb-winstvrijstelling?

Gelukkig hoef je niets te doen voor mkb-winstvrijstelling. De enige vereiste is dus dat je ondernemer bent voor de belastingdienst. Er zit verder niet aan verbonden, zoals bijvoorbeeld het urencriterium voor de startersaftrek en zelfstandigenaftrek

Om het je makkelijk te maken kan je tijdens de aangifte inkomstenbelasting eenvoudig jouw specifieke mkb-winstvrijstelling laten berekenen. Je hoeft dit zelf verder niet te doen, je wordt hiermee geholpen.

Mkb-winstvrijstelling en andere aftrekposten

Naast de mkb-winstvrijstelling zijn er nog andere aftrekposten waar je als ondernemer gerbuik van kunt maken. Als je veel tijd in je onderneming stopt en het urencriteria haalt kun je als ondernemer gerbuik maken van zelfstandigenaftrek. Daarnaast kun je in de eerste vijf jaar ook drie keer gebruik maken van startersaftrek. Verwacht je met je onderneming minder dan €20.000,- omzet per jaar te draaien? Dan is de kleine ondernemersregeling misschien wel iets voor jou!

Mkb-winstvrijstelling 2023

Als je nog aangifte moet doen voor je belasting van afgelopen jaar moet je de mkb-winstvrijstelling van 2023. Voor dit jaar bedraagt de vrijstelling 14% van de winst.

Mkb-winstvrijstelling 2024

De mkb-winstvrijstelling van 2024 is ook al bekend bij de belastingdienst. Het percentage voor de vrijstelling is verlaagd en bedraagt dit jaar 13,31%. 

Voor meer vragen over de mkb-winstvrijstelling kun je het beste kijken op de site van de belastingdienst. Hier vind je alle informatie over zakelijke belasting, vrijstellingen en aftrekposten.