De omzetbelasting die je misschien beter kent als BTW dient door iedere ondernemer betaald te worden. Het is belasting dat wordt verrekend over je omzet. In de meeste gevallen moet er ieder kwartaal aangifte worden gedaan van de inkomsten en uitgaven. Hoe het allemaal werkt, leggen we je graag in dit artikel uit.
Wat is omzetbelasting?
Voordat we verder gaan willen we eerst verduidelijken wat omzetbelasting nou eigenlijk precies is. Het is belasting dat wordt berekend over alle goederen die je verkoopt of diensten die je levert. Jij als ondernemer bent verplicht om BTW te rekenen aan je klanten om dit vervolgens weer af te dragen aan de belastingdienst. Het is goed om te weten dat de BTW die jij betaalt, je mag aftrekken waardoor het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen lager uitvalt. Dit wordt ook wel voor de voorbelasting genoemd.
Kortgezegd is omzetbelating dus hetzelfde als BTW.
Aangifte omzetbelasting
De BTW aangifte kan worden gedaan via de website van de belastingdienst. Zoals eerder gezegd is dit meestal ieder kwartaal, je doet de BTW aangifte dan in de maand nadat het kwartaal is afgelopen. Er zijn uitzonderingen waarbij het ook maandelijks of zelfs jaarlijks mogelijk is. Je kunt ervoor kiezen om zelf je aangifte in te vullen of dit te laten doen door een expert. Laatstgenoemde is zeker aan te raden omdat deze op de hoogte is van alle regels die de belastingdienst hanteert. Zorg dat de aangifte altijd op tijd binnen is bij de belastingdienst om eventuele boetes te voorkomen.
Wanneer de omzetbelasting betalen?
Over het algemeen moet je ieder kwartaal aangifte doen en dus ieder kwartaal de omzetbelasting betalen. Mocht het zo zijn dat je ervoor hebt gekozen om dit maandelijks te doen, wordt er van je verwacht dat iedere 30 dagen de omzetbelasting keurig op tijd op de bankrekening van de belastingdienst staat. Wanneer je een ondernemer bent die weinig omzet creëert is het mogelijk om de belasting jaarlijks te betalen. Dat scheelt weer een hoop tijd.
Voordat je BTW aangife kunt doen is het belangrijk dat je een btw-nummer hebt.