Selecteer een pagina

Zonnepanelen voor het MKB: wat zijn de zakelijke voordelen?

Er zijn steeds meer bedrijven in het MKB die ervoor kiezen om zelf energie op te wekken met de hulp van zonnepanelen. De investering in zonnepanelen kan dan ook de nodige zakelijke voordelen met zich meebrengen. Het is dan ook goed om te weten hoe dit in elkaar steekt. Dat doe je bijvoorbeeld door de specialist erbij te halen. Die kan je advies geven. In dit artikel leer je ook meer. Dit kan je op weg helpen om zakelijk gezien de beste keuze te maken.

Alles over de verschillende regelingen

Er zijn veel regelingen en zonnepanelen subsidies. Het is dan ook beleid van de Nederlandse overheid om duurzame investeringen te stimuleren. Dit is ook het geval voor het MKB. Aanschaf, installatie en onderhoud zijn met subsidies goed te bekostigen. Daarom is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Zo is er bijvoorbeeld de Energie Investeringsaftrek. Bedrijven mogen dan 45% van de investeringskosten van de fiscale winst aftrekken. Dit kan ook tot gemiddeld 11% belastingvoordeel opleveren voor de MKB bedrijven.

Andere regelingen

Er zijn ook andere regelingen die je moet meewegen. Denk bijvoorbeeld aan de Milieu Investeringsaftrek. Dit maakt het mogelijk om nog eens 36% van de fiscale winst af te trekken. Deze regeling wordt bovendien vaak gecombineerd met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Het is wel belangrijk om de voorwaarden goed te kennen. Grote projecten van 500 zonnepanelen of meer zijn te voorzien van de SDE++ subsidie. Dit is een vergoeding voor elke kWh die je ermee opwekt. Ook dit is heel aantrekkelijk.

De andere zakelijke voordelen bekijken

Er zijn niet alleen subsidies en regelingen waar je als bedrijf in het MKB voordeel van kan hebben. Er zijn ook andere voordelen die je moet meewegen in je keuze. Zo hoef je geen BTW voor de aanschaf, installatie en onderhoud van de zonnepanelen en verdere installatie te betalen. Bovendien wordt het bedrijfspand meer waard met zonnepanelen. Je verlaagt je energiekosten en je afhankelijkheid van energieleveranciers ermee. Bovendien kan je er zeker van zijn dat er op het gebied van energie nog meer wetten en regels komen. Jij kan dit vast voor zijn op deze manier. Ook vinden klanten je mogelijk interessanter wanneer je duurzaam bezig bent als ondernemer.