Selecteer een pagina

Wie betaalt de kosten van een incassobureau? Ontdek de rol van een incasso advocaat

Het innen van onbetaalde facturen kan een uitdaging zijn voor bedrijven, vooral wanneer klanten weigeren te betalen. In dergelijke situaties kan het inschakelen van een incassobureau, inclusief een deskundige incasso advocaat, een effectieve manier zijn om de openstaande schulden te innen. Maar wie betaalt eigenlijk de kosten van een incassobureau? In dit blogartikel zullen we deze vraag beantwoorden en de verschillende aspecten van het betalingsproces bespreken, inclusief de belangrijke rol van een incasso advocaat.

De rol van een incassobureau- en advocaat

Een incassobureau is gespecialiseerd in het innen van onbetaalde schulden namens bedrijven en individuen. Ze nemen de taak op zich om contact op te nemen met de debiteur en hen aan te sporen tot betaling. Incassobureaus hebben vaak ervaren professionals in dienst, waaronder incasso advocaten, die bekend zijn met de wetten en voorschriften met betrekking tot schuldinvordering.

De kostenstructuur van een incassobureau

Wanneer een bedrijf besluit om een incassobureau in te schakelen, kunnen er kosten aan verbonden zijn. Deze kosten kunnen op verschillende manieren worden berekend, afhankelijk van het incassobureau en het specifieke geval. Er zijn twee veelvoorkomende kostenstructuren: de traditionele incasso en de no cure no pay incasso.

Bij de traditionele incasso worden kosten in rekening gebracht ongeacht het succes van de inning. Dit betekent dat het bedrijf dat het incassobureau heeft ingeschakeld, de kosten draagt, zelfs als de schuld niet wordt geïnd. In sommige gevallen kan het incassobureau echter een deel van de kosten doorberekenen aan de debiteur, als dit wettelijk is toegestaan.

Een andere kostenstructuur is de no cure no pay incasso. Hierbij betaalt het bedrijf dat het incassobureau inschakelt alleen kosten als de schuld succesvol wordt geïnd. Als er geen inning plaatsvindt, zijn er geen kosten verschuldigd. Dit kan voordelig zijn, vooral als je de hulp van een incasso advocaat nodig hebt.

De toegevoegde waarde van een incasso advocaat

In complexere gevallen kan een incassobureau de hulp van een incasso advocaat inschakelen om juridische stappen te ondernemen tegen de debiteur. Een incasso advocaat is een juridisch expert op het gebied van schuldinvordering en kan helpen bij het oplossen van geschillen en het nemen van gerechtelijke stappen indien nodig. De kosten van een incasso advocaat worden meestal apart in rekening gebracht en kunnen variëren afhankelijk van de aard en het verloop van de zaak.

Wie draagt de uiteindelijke kosten

Nu je bekend bent met de kostenstructuren en de belangrijke rol van een incasso advocaat, is het tijd om de vraag te beantwoorden: wie betaalt uiteindelijk de kosten van een incassobureau? Over het algemeen geldt dat bij de traditionele incasso het bedrijf dat het incassobureau inschakelt de kosten draagt, ongeacht het resultaat. In het geval van no cure no pay incasso worden de kosten gedragen door het bedrijf als de schuld met succes wordt geïnd, maar er zijn geen kosten als er geen inning plaatsvindt.

Het is belangrijk op te merken dat in sommige gevallen het incassobureau een deel van de kosten kan doorberekenen aan de debiteur, afhankelijk van de wettelijke bepalingen en overeenkomsten. Dit kan echter per geval verschillen.