Selecteer een pagina

Stappenplan voor het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand

Wil je een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand? Het verkrijgen van een energielabel is een belangrijke stap om de energie-efficiëntie van je pand te meten en te verbeteren. In de tekst hieronder vind je een kort stappenplan voor het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand. 

Energielabel voor bedrijfspanden

Vanaf 2023 is elk Nederlands bedrijf groter dan 100m2 verplicht om minimaal over een energielabel C te beschikken en in 2030 moeten alle kantoorpanden minstens een energielabel A hebben. Het aanvragen en behouden van een energielabel is van cruciaal belang om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en om transparantie te bieden aan potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het bedrijfspand. Vraag altijd eerst om professioneel advies en daarnaast kun je energielabel aanbieders vergelijken op EnergielabelOffertes.nl als je voor betrouwbaarheid wilt gaan.

Wat is een energielabel eigenlijk?

Een energielabel is een gestandaardiseerd document dat de energie-efficiëntie van een pand aangeeft. Het energielabel is verdeeld in verschillende klassen, variërend van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend). Het energielabel helpt eigenaren en huurders bewuste keuzes te maken voor energiebesparing en een lagere milieubelasting. Via 4 makkelijke stappen kun je een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand.

Stap 1: Check je energielabel

Verzamel alle relevante documenten en gegevens van je bedrijfspand. Denk aan bouwtekeningen, installatiespecificaties en energieverbruiksgegevens. Deze informatie zijn nodig bij het invullen van het aanvraagformulier. Het is daarnaast essentieel om je energielabel te checken via de database EP-Online. Zo kun je namelijk nagaan in hoeverre jouw bedrijfspand al geregistreerd is.

Stap 2: Zoek een erkend energieadviseur

Zoek een erkend energieadviseur die bevoegd is om energielabels af te geven voor bedrijfspanden. Een energielabel kan namelijk alleen worden uitgegeven voor een EP-geregistreerde energieadviseur. Kies voor een adviseur die geschikt is voor jouw specifieke type pand en regio.

Stap 3: Plan een inspectie

Neem contact op met de gekozen energieadviseur en plan een inspectie van je bedrijfspand. Tijdens de inspectie zal de adviseur de energieprestaties van je pand evalueren en energieadvies geven.

Tip: Vergeet niet om te profiteren van subsidies als je je bedrijfspand ook laat verduurzamen.

Stap 4: Energielabel ontvangen

Op basis van de inspectie en de verzamelde gegevens zal de energieadviseur het energielabel voor je bedrijfspand opstellen. Registreer vervolgens het energielabel in het landelijke energielabelregister. Houd er rekening mee dat het energielabel een geldigheidsduur van gemiddeld 10 jaar heeft.