Selecteer een pagina

Hoe remblokken werken: Alles wat je moet weten over remblokken

Weet je wat remblokken zijn? Remblokken zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem van je auto. Ze werken samen met de remschijven om je auto tot stilstand te brengen. Remblokken kunnen na verloop van tijd verslijten, dus het is belangrijk om te weten hoe je kunt zien of ze aan vervanging toe zijn en hoe je ze kunt vervangen als dat het geval is. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over remblokken!

Wat remblokken zijn

Remblokken worden gemaakt van een verzameling van verschillende materialen, waaronder koper, staalwol en messing. Remblokken werken door tegen de remschijven te drukken om wrijving te creëren. Deze wrijving zorgt ervoor dat je auto langzamer gaat rijden of tot stilstand komt. Remblokken kunnen na verloop van tijd verslijten als gevolg van deze wrijving en ook door blootstelling aan de elementen. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont waar veel zout op de wegen ligt, kunnen je remblokken gaan roesten en moeten ze vaker worden vervangen dan iemand die in een droger klimaat woont.

Versleten remblokken herkennen

Als je remblokken versleten zijn, zal je dat waarschijnlijk merken als je het rempedaal intrapt en je auto niet zo snel remt als zou moeten. Je kunt ook piepende geluiden horen die uit je remmen komen. Als je niet zeker weet of je remblokken al dan niet aan vervanging toe zijn, is het altijd een goed idee om met je auto naar een monteur te gaan en er een blik op te laten werpen. Modernere auto’s met meer geavanceerde elektronica hebben daarnaast een speciaal lampje dat gaat branden als de remblokken zijn versleten.

Je remblokken vervangen

Als je je remblokken moet vervangen, kan je dit het beste overlaten aan de professionals als je geen verstand van auto’s hebt. Remblokken bevinden zich achter de wielen van je auto en het vervangen ervan kan lastig zijn als je niet bekend bent met auto’s. Als je echter wat handiger bent ingesteld, zijn er online veel handleidingen te vinden die je laten zien hoe je het zelf kunt doen. 

Nieuwe remblokken kopen

Het is erg belangrijk om je remblokken tijdig te vervangen. Je remschijven kunnen namelijk ernstig beschadigen door versleten remblokken. Ook kunnen zo in situaties waarin je moet remmen ernstige ongelukken plaatsvinden. Online kun je zelf eenvoudig nieuwe remblokken bestellen door je kenteken in te vullen. Nu weet je alles over remblokken!