Selecteer een pagina

Een tegelvloer egaliseren: Makkelijk naar een nieuwe vloer

Als je uitgekeken bent op je oude tegelvloer, of als deze beschadigd is en aan vervanging toe is, kan het egaliseren van een tegelvloer de beste oplossing zijn. Dit proces is veel eenvoudiger dan het slopen en uitbreken van de oude tegels, en het zal het mogelijk maken om zonder problemen een nieuwe vloer te leggen. In deze blog zullen we bespreken hoe je een tegelvloer snel en gemakkelijk egaliseert!

Een tegelvloer egaliseren

Het egaliseren van een tegelvloer houdt in dat de vloer met een middel dat egaline wordt genoemd vlak gemaakt wordt. Dat kan erg voordelig zijn als je een nieuwe vloer wilt laten leggen. Door oneffenheden weg te halen, ben je zo verzekerd van een mooie vlakke vloer. Vooral als je na het egaliseren van de tegelvloer een dunnere vloer wilt laten leggen, zoals bijvoorbeeld een vloer van PVC, valt egaliseren erg aan te raden. Anders is de kans namelijk groot dat je de oneffenheden onder de vloer nog voelt, wat op de lange termijn ook voor een minder mooie vloer kan zorgen.

Het egaliseren van een tegelvloer

Voordat je kunt beginnen met het egaliseren van een tegelvloer, moet je de vloer eerst vet en vuilvrij maken. Het ontvetten van de vloer is nodig om zeker te zijn dat de primerlaag zich goed aan de tegels kan hechten. Ook is dit de reden waarom een tegelvloer voor het egaliseren eerst mat moet worden geschuurd. Daarna moet eerst de primerlaag aangebracht worden. Als deze opgedroogd is, kan de egaline worden aangebracht. Alhoewel het minstens 24 uur kan duren voordat de egaline goed opgedroogd is, is kleurverschil snel zichtbaar. Het valt dus erg aan te raden om een tegelvloer te egaliseren met meerdere mensen.

Een tegelvloer laten egaliseren

Daarbij moet overigens gezegd worden dat je een tegelvloer het beste kunt laten egaliseren door specialisten. Dat komt doordat egaliseren tegelvloer een vrij secuur werkje is dat goed moet gebeuren om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een mooi resultaat. Na het egaliseren van de tegelvloer kun je in principe verschillende soorten vloeren gaan leggen. Daarnaast is het ook mogelijk om simpelweg een coating over de laag egaline aan te laten brengen. Het voordeel hiervan is dat deze vloeren een verbindend effect hebben met alle losse aspecten van je inrichting. Er is namelijk geen sprake van voegen, waardoor de hele vloer eruit ziet als een groot geheel. Nu weet je precies hoe je een