Selecteer een pagina

Bureaustoel afstellen: gebruik dit handige stappenplan

Je wil graag een mooie bureaustoel, maar hoe moet jij deze precies afstellen? Met ons stappenplan gaat dat zeker lukken. Gebruik dan een van ergonomische bureaustoelen op Designkantoormeubilair.nl en ervaar het gemak in de praktijk. Als jij zelf een ergonomische bureaustoel hebt gekocht, dan is het nog een hele opgave om hem goed af te stellen. Maar gelukkig heb je daar nu hulp bij en dan kun je het zelf naar wens instellen! 

Stap 1: Hoogte instellen

Het eerste wat je gaat doen bij je bureaustoel is de hoogte instellen. Hierbij moet je als uitgangspunt gebruiken dat je voeten vlak op de grond moeten staan, dan moet er een hoek van 90 graden zijn tussen jouw bovenbenen en onderbenen. Als je dat hebt als je zit, dan is de hoogte prima. 

Stap 2: Zitdiepte instellen

Dan is het van belang dat je de zitdiepte in gaat stellen. Houd er hierbij rekening mee dat er ruimte is tussen de knieholte en de voorkant van de zitting, dit moet minimaal drie cm aan ruimte zijn.

Stap 3: Lendensteun gebruiken

Je gaat dan verder en kijkt naar de voorgevormde lendensteun in je rug. Deze moet ten hoogte van je broeksband in zijn gesteld. Het zorgt namelijk voor de beste ondersteuning van je rug als je aan het werken bent. Je kunt deze ook qua diepte instellen, alleen dat is niet bij alle bureaustoelen mogelijk. Kijk daarom welke instelopties je hebt bij jouw bureaustoel. 

Stap 4: Bewegingstechniek

Je hebt een bewegingstechniek in de stoel die je kunt activeren, dat zorgt dan voor gezonder en dynamisch zitten. Als je gaat bewegen, dan wordt jouw stofwisselingsproces van de tussenwervelschijven goed ondersteund. Zo voorkom je vermoeidheid en andere lichamelijke klachten die dan mogelijk op kunnen spelen. 

Stap 5: Rugleuning

Je hebt dan nog de rugleuning, ook een belangrijk onderdeel om je bureaustoel goed in te stellen. Je moet de leuning namelijk instellen op je eigen gewicht. Er moet genoeg ondersteuning zijn en je moet ook comfortabel kunnen bewegen. Dit moet je dus echt zelf doen, want jij voelt wat voor jou prettig is tijdens het werken.

Stap 6: Zitting

Je hebt bij iedere bureaustoel een zitting en die moet je individueel instellen. Dit moet je ook doen want sommige zithoudingen hebben een speciale ondersteuning nodig. Het kan ook zijn dat deze een andere positie hebben van je bekken. Goed om daar dus uitgebreid naar te kijken!

Stap 7: Armleggers

Dan heb je als laatste nog de armleggers waarbij je naar de hoogte moet kijken. Je armen moeten namelijk een ontspannen houding hebben als je aan het werk bent. Laat daarom je armen langs je lichaam hangen en laat ze loodrecht op de armleggers rusten. Daarbij moet de hoek tussen de bovenarm en onderarm 90 graden zijn. 

Let bij het uitvoeren van de stappen goed op de handleiding die je krijgt bij de bureaustoel. Daarin staat vast en zeker uitgebreid hoe je alles naar wens in kunt stellen. Neem hiervoor de tijd, zodat jij het maximale uit je bureaustoel kunt halen.