Selecteer een pagina

Aandachtspunten bij het zakelijk inzetten van een drone

Ben jij erover aan het denken om een drone opleiding bij EUdronebewijs.nl te volgen zodat je op zakelijk niveau creatief te werk kunt gaan met een drone? Het zakelijk gebruiken van een drone is niet zomaar gedaan. Hoe je een camera voor fotografie simpelweg in de winkel kan kopen en direct kan gebruiken, komt er bij het gebruik van een drone meer bij kijken. Om goed voorbereid aan dit avontuur te beginnen, hebben we in dit artikel een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet voor jou.

Registreer jezelf als exploitant

Voordat jij aan de slag kan, moet je jezelf registreren in het register. Je moet je als exploitant registreren wanneer je gebruik maakt van een drone die meer dan 250 gram weegt. Een drone onder dit gewicht wordt gezien als speelgoed drone en heeft geen licentie nodig. Als exploitant moet je jaarlijks een bedrag van 23 euro betalen aan de RDW. Het doel van deze registratie is dat jouw drone altijd voorzien is van het exploitantnummer. Dit nummer moet je op jouw drone bevestigen. Mocht er iets gebeuren met de drone, is het altijd na te traceren aan jouw nummer. Wil jij de drone registreren onder een bedrijf? Dat kan. Zorg dan wel dat de bestuurder van de drone altijd zijn eigen papierwerk in orde heeft. Zo voorkom je het risico op een boete.

Het behalen van jouw dronebewijs

Dit brengt ons bij het tweede onderdeel. Je mag pas gebruik maken van een drone boven de 250 gram wanneer je beschikt over een vliegbewijs. Dit is eigenlijk een rijbewijs, maar dan specifiek over het besturen van een drone. Dit bewijs haal je door middel van een drone opleiding. Tijdens deze opleiding leer je belangrijke regels over het besturingssysteem, maar ook over de externe factoren die een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het weer, het aanvragen van vergunningen en meer. Zodra je het drone bewijs hebt behaald, kan je zakelijk gebruik maken van jouw drone.

Het aanvragen van vergunningen

Een punt wat ook in de opleiding voorkomt, maar altijd belangrijk is om te onthouden, is de no-fly zone en regelgeving rondom vergunningen. In Nederland en in andere landen zijn er bepaalde no-fly zones. In deze gebieden mag je geen gebruik maken van een drone. In heel Europa gelden de volgende regels. Je moet een vergunning aanvragen om gebruik te maken van een drone wanneer je vliegt over een gebied met mensen of wanneer de drone verder dan 50 meter van de bestuurder gaat.